Heiii kaikki!
Ajattelin tehdä postauksen siitä mitä tähän vaihto prosessiin on kuulunut tähän asti siltä varalta, jos vaikka joku haaveilee täällä blogissa vaihdosta ja ihan muutenkin.
1. Täytin AFS:n sivuilla hakulomakkeen, missä kysyttiin perustietoja ja esimerkiksi vanhempien työpaikkoja ja motiiveja vaihtoon lähtemisestä. Täyttelin samalla muiden järjestöjen lomakkeita, hain 4 eri järjestöön. Lokakuussa parin viikon jälkeen sain viimisenä näistä järjestöistä kutsun AFS:n haastatteluun.
2. Aika pian haastattelun jälkeen sain hyväksymisen ohjelmaan. Postissa tuli maavalintalappumikälie, jossa piti valita ykkösvaihtoehto ja pari varalle. Laitoin Ranskan ensimmäiseksi, Sveitsin ja Belgian varalle. Ranskaan oli viellä paikkoja ja pääsin sinne. Voisin kyllä mielelläni mennä ihan mihin vain noihin ihanaan maahan.
3. Tässä vaiheessa jouduin odottelemaan muiden järjestöjen vastauksia ja sen jälkeen valitsin järjestön. AFS:n valitsin, koska kuulin siitä paljon hyvää (eikä edes suomi24 onnistunu lyttäämään afs:ssää), haastattelu oli tosi mukava ja AFS vaikutti luotettavalta. Sitten alko kaikenlaisten lappujen täyttäminen niin rehtorilta, vanhalta opettajalta, vanhemmilta ja eniten itteltäni. Työ ei edes ollut niin paha kuin olin kuvitellut, kunhan vaan sain itteni tähän koneen eteen tekemään kuvakollaaseja ja kirjeitä tulevalla host-perheelle. AFS:llä on ekstranetti, jossa jokaisella vaihto-oppilaalla on omat tunnukset ja siellä näkyy kaikki täytettävät lomakkeet, tiedot perheestä ja koulusta sitten kun ne tulee ja tietoa kohdemaasta. Mun mielestä toi on tosi toimiva juttu, koska silloin kaikki on siellä ja näät, jos et ole täyttänyt viellä jotakin. Tietojen lähettämisen jälkeen alko piiiitkä odotus. Mikä ei näin jälkeen päin tunnu yhtään pitkältä ajalta!
4. 5.4 sain mun perhetiedot! Sain ne melko aikasin ja sen takia iskikin pieni paniikki, kun ne tuli niin yllättäen. Olin kuitenkin tositosi onnellinen ja itkin onnesta! Samalla viikolla taisi olla AFS:n ensimmäinen orientaatio, joka oli parin kolmen tunnin tilaisuus omilla alueilla. Kuulun Turun alueeseen, joten meitä oli siellä ehkä joku 20. Vanhemmat tuli sinne myös, ja ainakin mun vanhemmat sano, että se oli tosi hyödyllinen heille. Mulle hyödyllisin kohta oli taas kerran se kun sai kuulla ex-vaihtarien kokemuksia :D Siellä siis kerrottiin perus juttuja vaihtoon liittyen. Siitä parin viikon sisällä oli orientaatioleiri. Siitä teinkin postauksen! Leirin jälkeen ei olekkaan ollut mitään kauhean suurta, koska sain noi sijoitustiedotkin niin aikasin. Kesällä tuli kirje, jossa oli KELA:n lappuja. Koska meen Eurooppaan, en tarvitse viisumia. Pitää vaan tehdä kelalle ilmoitus ulkomaille muutosta, jonka tein viime viikolla, maistraatille sama ilmoitus ja hankkia eurooppalainen sairasvakuutus-kortti, jonka omistan jo, joten pääsen melko helpolla :D Kesällä oli myös AFS:n kotikäynti. AFS:n vapaaehtoinen tuli siis meille ja juteltiin perheen kanssa vaihdosta. Pitkin kevättä AFS on lähetelly sähköposteja liittyen jäjestöön ja postissa tuli kunnon vihkonen, joka pitäis lukea, he, siitä mitä teoriassa kohdataan vaihdossa, kulttuurijäävuorista ja esim. mistä oisi hyvä osata keskustella maan kielellä ja tietää niistä asioista, kuten esim. politiikasta ja pakolaisista (voi tulla vähän ranskan kanssa ongelmia :D).
Siinä kaikki mitä muistin! Loppujen lopuksi tosi vähän kaikkea paperityötä lukuunottamatta sitä hakemusta mikä oli 13 osainen. Yllättävän vähän ollut kaikkea, mutta mulla esim. toi viisumi asia on helpompi, kuin vaikka usa:n lähtijöillä. Jollain tavalla viisumi-haastattelu olis ollu kiva kokea, ehkä joskus :)
iida
Vihdoinkin jollain on positiivinen asenne! Ihmettelen aina miksi kaikki vaihtarit valittaa papereiden täytöstä.... Ilman papereiden täyttöä ei pääse mihinkään vaihtariks. :D Tää oli tosi hyödyllinen postaus!
VastaaPoistaHaha, joo ei tosiaan kannata pelätä sitä paperityötä :D Hyvä jos oli hyödyllinen!
PoistaMinkä muiden järjestöjen kautta hait AFS:n lisäks?
VastaaPoistaYFU, explorius ja Rotary :)
Poista